Termék kategóriák

Korlátlan ideig eltartható – Tudni szeretnéd, hogy miért?

picture

Csodálatos folyamat, ahogy a növények nektárjából a méhek egy ilyen bámulatosan hosszú ideig tárolható táplálékot varázsolnak, mint a méz. A nektár cukortartalmú folyadék, amelyet a méhek a virágból nyernek ki. A nektárt a méhek gyomrukban szállítják a kaptárba, ott különböző enzimekkel, átalakítják, majd víztartalma nagy részét elpárologtatják, így sűrűsödik és érik mézzé.

Folyékonyból sűrű

A kaptárban a méhek saját anyagaikkal, enzimjeikkel, fermentanyagaikkal kevert nektárt vékonyan „felvakolják” a lép falára, ezután szárnyuk gyors mozgatásával elpárologtatják a nektár víztartalmának egy jó részét. A felszívást, vakolást és párologtatást egészen addig folytatják, amíg a méz a megfelelő sűrűségűvé válik. Ettől válik a méz korlátlan ideig eltarthatóvá – az alacsony folyadék-, magas cukortartalom, illetve az enzimek és a fermentáció elősegíti a természetes tartósítást.

Honnan tudja a méhész, hogy kész a méz?

A méhész onnan tudja, hogy az érlelési folyamat lezárult, azaz elkészült a méz, amikor a méhek viaszfedéllel lezárják a lépsejtekben összegyűlt mézet.

Ha szövegeinkből szeretne idézni, vagy azokat felhasználni, kérjük, írjon nekünk e-mailt: info@mezesvolgyi.hu