Termék kategóriák

Jobb, mint a cukor?

picture

Igen!

A válasz egyértelműen igen! Egyrészt azért, mert – a kristálycukorral és a különböző édesítőszerekkel ellentétben – feldolgozatlan, azaz nyers élelmiszer, nem tartalmaz hozzáadott anyagokat, másrészt azért, mert magas a vitamin-, és ásványianyag- és antioxidáns-tartalma, harmadrészt pedig azért, mert a cukorénál alacsonyabb a kalóriatartalma; a cukor (másnéven szacharóz) 100 grammja 400 kcal-t tartalmaz, amelyből mind a 100 gramm szénhidrát, a méz 100 grammja átlagosan 296-326 kcal, amelyből 82 gramm a szénhidrát.

A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukorszint-emelő képességét jelenti. Bár főként diétázók és cukorbetegek számára fontos alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztani, de egyikünknek sem válik javára olyan ételeket, italokat fogyasztani, amely gyorsan felviszo a vércukorszintet, mert az hamar le is esik, és a felpörgés után hirtelen fáradtság, bágyadtság, koncentrációvesztés léphet fel. Bár a méz is szénhidrát, amely felviszi a vércukorszintet, glikémiás indexe 50-55, azaz alacsonyabb a kristálycukorénál.

Miből áll a méz?

A méz hozzávetőlegesen 38-40% fruktózt (gyümölcscukrot), 30-32% glükózt, 7-8% maltóz, 1-2% szacharóz, körülbelül 4% egyéb szénhidrátokat, 17-20% vizet, ásványi anyagokat, vitaminokat és enzimeket tartalmaz.

Ha szövegeinkből szeretne idézni, vagy azokat felhasználni, kérjük, írjon nekünk e-mailt: info@mezesvolgyi.hu