A propolisz (vagy méhszurok) olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a baktériumok és egyéb kórokozók ellen használnak. A kaptárba betolakodó rovarokat, állatokat (például egér), miután elpusztították, a méhek propolisszal balzsamozzák be, így védekeznek a bomlásból eredő mikroorganizmusok fertőzése ellen. A propolisz alapja különféle növények – főleg nyárfafélék – rügyeiből, valamint egyéb növényi nedvekből származik. A propoliszt a méhek a fertőtlenítő hatás mellett ragasztónak, természetes tartósítószernek használják.
A propolisz jótékony hatásai:
erős fájdalomcsökkentő; gyulladáscsökkentő,
antioxidáns (méregtelenítő); immunrendszert serkentő;
vitalizáló; antibiotikus;
antimikotikus (gombaellenes); antivirális (vírusellenes);
sebgyógyító; fekélyesedést gátló;
vizelethajtó; vérnyomást csökkentő;
tartósító (ételek, kozmetikumok).
Ennek a szurokszerű anyagnak az alkoholos kivonata a propolisztinktúra. Nálunk porított és granulátum formában kapható.
Nagyon jó hatású még a propoliszos méz használata is.
Propolisztinktúra készítése
20%-os tinktúra elkészítéséhez 20 gramm propoliszport vagy granulátumot beáztatunk 100 ml 96%-os etil-alkoholba (patikában kapható), egy sötét üvegbe. Sötét helyen minimum 2 hétig, de akár 2 hónapig áztatjuk, naponta egyszer felrázzuk. Használat előtt por esetén gézen, granulátum esetén sűrűbb szűrőn átszűrjük a tinktúrát. Sötét üvegben, sötét, száraz helyen tároljuk.
Ha töményebb, 30 vagy 40%-os tinktúrát szeretnénk készíteni, akkor a 100 ml alkoholhoz 30 illetve 40 gramm propoliszt adjunk.
Szívesen adunk tanácsot a tinktúrakészítéshez. Ha segítségre van szüksége, hívjon bennünket vagy írjon nekünk!
Propolisztinktúra adagolása
20-40 cseppet teszünk a teába vagy vízbe, napont háromszor egy órával étkezés előtt vesszük be. Akut esetben az adag egy kávéskanál naponta háromszor.
Fájdalom esetén az adott területet bedörzsölésével csökkenthetjük a tüneteket, fogfájás, afta esetén vattapamacsra vagy fültisztító pálcikára téve ecseteljük be az adott területet.